Agricole rum

Agricole rum je termín z frankofonní částí ostrovů, kde se destiluje rum. Většina rumů je vyráběna z melasy a název agricole říká, že je při výrobě místo melasy používána přímo šťáva z cukrové třtiny. Agricole rum dalo přeložit jako "třtinový rum". Melasa je výraběna vysokou templotou tak ať se z cukrové třitiny dostane, co nejvíce cukru. Agricole rum je vyrýběn fermentací přímo cukrové třtiny. Vznikne z něj destilát, který má čirou barvu a je podobný vodce.

Jedním z nejznámějších agricole rumů jsou "AOC Martinique Rhum Agricole" z ostrova Martinik. Většinou silné rumy až se 50% podílem alkoholu, které následně zrají v dubových sudech. K neproslulejším na Martiniku patří Habitation Clément Le Francois, Depaz v Saint-Pierre a Saint-James Distillery v Sainte-Marie.Mezi další typické rumové destinace agricole rumu je francouzký souostrový v karibiku Guadeloupe a nebo na ostrově Haiti rum Barbancourt.

Forma třtinového rumu se vyskytuje i v Brazílii, kde se nazívá Cachaça.