Solera

Většina rumů má statický způsob stárnutí. Tento proces se skládá z plnění sudů rumem a jeho ponécháním po určitou dobu na místě. Staré sudy již ale často nepřispívají k procesu stárnutí. Jejich dřevo už bylo maximálně využito. Solera ze španělského "K zemi" je způsob vrstvení sudů a způsobu zrání destilátů. Tento způsob je typický například pro cherry, ale i jiné druhy alkoholu. U rumů je známý hlavně pro značku Zacapa, kde se používá speciální varianta tohoto procesu.

V nejjednodušší formě systému solera je sada sudů s rumem stejného typu, ale různých věkových kategorií, naskládaných na sebe. Nejstarší rum je na spodu a nejmladší je na vrcholu. Tento systém je důležitý pro pozdější míchání a vůbec samotný proces Solera.

Proces je následující: nejstárší rum ze sudem na spodu se přelije do lahví a následně se naplní druhým nejstarším rumem hned nad ním. Takto to jde dále a dále, dokud se nedostaneme na nejvrchnější sud a ten se naplní novou dávkou rumu. Rum se nechá zrát a poté se celý proces opakuje.

Tento proces je pracnější, ale nese výsledky, kdy jsou jetnotlivé složky smíchány tak, že to prospěje k větší harmonii celku. Říká se, že tímto způsobem rumy dostávají přirozenou sladkost na rozdíl od přidávání karamelu nebo jiných aditiv.